Why Honey does not Spoil?

Why Honey does not spoil?


Honey


Honey is a sweet, viscous food substance made by honey bees and some related insects. Bees produce honey from the sugary secretions of plants or from secretions of other insects, by regurgitation, enzymatic activity, and water evaporation.

Amazing Property of Honey

Bacteria and fungi is responsible for the spoilage of food.

                                                 

"But honey is not spoiled by bacteria and fungi due to the unique ability of the honey that is osmosis."

Osmosis:

Osmosis is the spontaneous net movement of solvent (water) molecules through a selectively permeable membrane into a region of higher solute concentration.


Main Reason

The water content of honey is less than fungi and bacteria and the honey have high solute concentration so the water from fungus and bacteria move to the honey and they die because water is essential to carry out the life processes of bacteria and fungi.

There is also another reason to prevent the spoilage of honey to know the reason read my coming article.

                                                    شہد خراب کیوں نہیں ہوتا؟

                                                                                                   شہد

شہد شہد کی مکھیوں اور کچھ متعلقہ کیڑوں سے تیار ایک میٹھا ، چپکنے والا کھانا ہے۔ شہد کی مکھیاں پودوں کے تیز تر رطوبت سے یا دوسرے کیڑوں کے سراو سے

شہد پیدا کرتی ہیں ، انضباطی عمل ، انزیمیٹک سرگرمی اور پانی کے بخارات سے۔

               


                                                                                شہد کی خاصیت

بیکٹیریا اور کوکی کھانے کو خراب کرنے کے لئے ذمہ دار ہیں۔

                                                                                                          لیکن شہد کی انوکھی قابلیت کی وجہ سے بیکٹیریا اور کوکیوں کے ذریعہ شہد خراب نہیں ہوتا ہے جو اوسموسس ہے۔


                                                                                              اوسموس       

اوسموسس سالوینٹ (پانی) کے انووں کی آسانی سے نقل و حرکت ہے جو ایک اعلی محلول اجزاء کے ایک خطے میں ایک منتخب طور پر قابل تحسین جھلی کے ذریعے ہوتی ہے۔


       شہد میں پانی کا مواد فنگس اور بیکٹیریا سے کم ہوتا ہے اور شہد میں زیادہ محلول حراستی ہوتی ہے لہذا فنگس اور بیکٹیریا کا پانی شہد میں منتقل ہوتا ہے اور وہ مر جاتے ہیں کیونکہ بیکٹیریا اور کوکیوں کے حیاتیاتی عمل کو انجام دینے کے لئے پانی ضروری ہے۔

میرے آنے والے آرٹیکل کو پڑھنے کی وجہ جاننے کے لئے شہد کی خرابی کو روکنے کی ایک اور وجہ بھی ہے۔

میرا مضمون پڑھنے کے لئے آپ کا شکریہ۔


Comments

Post a Comment

Popular posts from this blog

Advantages of happiness and disadvantages of sadness

Define Sublimate. Give two examples.

ناخن تراشنے کی اسلامی اور سائنسی وجہ